Makkelijke manieren om een kantoor duurzaam in te richten

Makkelijke manieren om een kantoor duurzaam in te richten

Het inrichten van een kantoor op een duurzame manier is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook kostenbesparend zijn. Door bewuste keuzes te maken bij het kiezen van meubilair en apparatuur, en door energie-efficiënte maatregelen te nemen, kan een kantoor een stuk duurzamer worden. In dit artikel worden een aantal makkelijke manieren besproken om een kantoor duurzaam in te richten.

Kies voor duurzaam meubilair

Een van de belangrijkste elementen bij het inrichten van een duurzaam kantoor is het kiezen van duurzaam meubilair. Ga voor meubels die zijn gemaakt van gerecyclede materialen, zoals stoelen en bureaus van gerecycled plastic. Ook houten meubels kunnen duurzaam zijn, mits ze zijn gecertificeerd met een keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Daarnaast is het belangrijk dat het meubilair wordt geproduceerd met zo min mogelijk schadelijke stoffen en dat het kan worden gerecycled aan het einde van de levensduur.

Verminder het energieverbruik

Een andere belangrijke stap bij het verduurzamen van een kantoor is het verminderen van het energieverbruik. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt. Allereerst is het belangrijk om efficiënte verlichting te gebruiken, zoals LED-lampen, die zowel energiezuinig als duurzaam zijn. Daarnaast kan het gebruik van apparatuur op stand-by worden voorkomen door deze volledig uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn. Het installeren van infrarood verwarming kan ook helpen om energie te besparen, omdat deze vorm van verwarming zeer efficiënt is en de warmte direct kan worden gevoeld.

Stimuleer duurzaam woon-werkverkeer

Een andere manier om een kantoor duurzaam in te richten, is door duurzaam woon-werkverkeer te stimuleren. Dit kan worden bereikt door het aanbieden van fietsenstallingen en douches voor medewerkers die met de fiets naar het werk komen. Ook kun je het gebruik van openbaar vervoer stimuleren door bijvoorbeeld te zorgen voor goede bereikbaarheid en het verstrekken van kortingskaarten. Door deze maatregelen kunnen medewerkers worden gestimuleerd om de auto vaker te laten staan, wat zowel goed is voor het milieu als voor de gezondheid van de medewerkers.

Beperk het gebruik van papier

Het verminderen van het gebruik van papier is een belangrijke stap bij het verduurzamen van een kantoor. Dit kan worden bereikt door zoveel mogelijk digitaal te werken en documenten op te slaan in de cloud. Daarnaast kan het gebruik van printers en kopieerapparaten worden beperkt door bijvoorbeeld een printbeleid in te voeren en dubbelzijdig printen te stimuleren. Ook het gebruik van gerecycled papier kan helpen om het gebruik van resources te verminderen.

Moedig recycling aan

Tot slot is het belangrijk om recycling aan te moedigen binnen het kantoor. Plaats bijvoorbeeld aparte afvalbakken voor papier, plastic en glas, en zorg ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van het belang van recycling. Daarnaast kan het gebruik van herbruikbare mokken en waterflessen worden gestimuleerd, zodat het gebruik van wegwerpplastic kan worden verminderd.

Met deze makkelijke manieren kunnen kantoren op een eenvoudige manier duurzamer worden ingericht. Het maken van bewuste keuzes bij het kiezen van meubilair en apparatuur, het verminderen van het energieverbruik en het stimuleren van duurzaam woon-werkverkeer en recycling, kan een grote impact hebben op de duurzaamheid van een kantoor. Door deze maatregelen te nemen, kan een kantoor niet alleen kostenbesparend zijn, maar ook bijdragen aan een beter milieu.